Primavara este anotimpul in care se
acutizeaza o serie de afectiuni digestive (gastrita, ulcer gastric si duodenal,
sindrom de colon iritabil); explicatia ar putea fi un nou stress la care
organismul trebuie sa faca fata, reprezentat prin schimbarea alimentatiei (mai
multe cruditati, verdeturi), accelerarea metabolismului, marirea zilei cu mai
putine ore de somn, etc.
In aceste conditii, alimentatia de
primavara, care abunda in legume, verdeturi, fructe proaspete, adevarate
rezervoare natural de vitamine, minerale, antioxidanti, clorofila, aminoacizi,
enzime foarte benefice organismului, trebuie adaptata si personalizata.
- Persoanele cu antecedente de gastrita sau ulcer gastroduodenal trebuie sa elimine consumul de alcool, de cafea, ceai negru si verde, bauturi energizante, bauturi carbogazoase, mancare tip fast-food; la fel adminstrarea de medicamente antiinflamatorii, fumatul, stressul pot declansa crizele dureroase.
Mesele trebuie sa fie regulate, in
cantitati mici, sa fie evitate alimentele prajite, afumaturile, rantasurile,
grasimile animale, dulciurile concentrate, condimentele iuti (cu exceptia
ghimbirului), supele si ciorbele de carne, legumele nefierte, alimentele si
bauturile prea reci sau prea fierbinti.
Simptome: dureri, arsuri la nivel
epigastric, senzatie de greata, reflux acid, balonari, sughit, inapetenta. Inca de la primele simptome, este
absolut obligatorie prezentarea la medicul specialist pentru investigatii si tratament
adecvat. In cazul medicinei naturiste, exista
nenumatare plante cu reale efecte terapeutice, care ajuta la diminuarea
simptomatologiei si scurtarea evolutiei bolii.
Astfel, planta de aloe, sub forma de
suc nepasteurizat, are actiune imediata;
diminua simtomatologia, reduce aciditatea gastrica, inhiba dezvoltarea bacteriei
Helicobacter pylori (incriminata in patologia ulcerului), ajuta la cicatrizarea
leziunilor; efectele terapeutice se sumeaza prin utilizarea produselor ce
contin aloe, menta, musetel, lemn-dulce. Dozele variaza intre 25-50 ml de 2
ori/zi, de preferat dimineata cu 30 minute inainte de micul dejun si seara la
culcare, timp de 30-45 zile.
Uleiurile de cătină, de gălbenele şi
de sunătoare au acţiune antiinflamatorie şi cicatrizantă la nivel digestiv. Se
iau între 5-10 picături de 2-3 ori pe zi.
Sucul de orz verde si extractul de
chlorella conţin clorofilă, ce ajută la regenerarea mucoasei gastrice, cu efect calmant şi antiinflamator.
De asemenea, sunt indicate şi
sucurile din legume, ce ajută la calmarea durerilor stomacale, la reducerea
acidităţii gastrice şi la cicatrizarea mucoasei gastrice. Astfel de sucuri sunt
cele obţinute din varză, din cartofi, morcovi, din sfeclă roşie şi din urzică.
Se fac cure de câte două-trei zile în care trebuie să consumi exclusiv aceste
sucuri; sau 50-100 ml/zi, timp de 15-20 zile.
Efecte benefice o au ceaiurile sau capsulele ce contin plante cu efecte antispastice, antiinflamatorii, antisecretorii, calmante: obligeana, flori de salcam, galbenele, frunze de zmeur, patlagina, coada-calului, musetel, lemn-dulce, tataneasa.
Efecte benefice o au ceaiurile sau capsulele ce contin plante cu efecte antispastice, antiinflamatorii, antisecretorii, calmante: obligeana, flori de salcam, galbenele, frunze de zmeur, patlagina, coada-calului, musetel, lemn-dulce, tataneasa.
Pentru gastritele sau ulcerele
aparute pe fond de stress, suprasolicitare, rezultate excelente se obtin prin
administrarea de preparate pe baza de lavanda, melisa, sunatoare.
Extractele gemoterapice din muguri
de smochin, arin negru si tei argintiu pot fi administrate in cure de 1-2 luni.
- Sindromul de colon iritabil se manifesta prin digestie dificila, meteorism abdominal, colici, diaree/constipatie sau alternanta lor.
Regimul
alimentar trebuie strict individualizat, bolnavul evitand acele alimente care
ii fac rau; in schimb pot fi folosite in mancare, dupa prepararea acestora,
condimentele ce conţin uleiuri eterice; mărarul, cimbrul, coriandrul, menta,
salvia, rozmarinul şi leuşteanul; aceste plante au proprietăţi tonice
digestive, antispastice, carminative (favorizează evacuarea gazelor
intestinale), ajutând la uşurarea digestiei, la atenuarea colicilor intestinale
şi la combaterea meteorismului.
Aceeasi actiune benefica o au si ghimbirul, chimenenul, anasonul, fenicul, sunatoarea, obligeana, sub forma de ceaiuri, tincturi, capsule.
Aceeasi actiune benefica o au si ghimbirul, chimenenul, anasonul, fenicul, sunatoarea, obligeana, sub forma de ceaiuri, tincturi, capsule.
Extractele de
papaya si ananas imbunatatesc digestia.
In cazul
sindromului de colon iritabil trebuie utilizate in paralel plante cu actiune
calmanta, relaxanta: valeriana, sunatoare, lavanda, tei.
Sucul de aloe este si el indicat, deoarece
ajuta la reducerea simptomelor si prevenirea recidivelor; 50 ml de 2 ori/zi, in
cure de 30 zile.
Gemoterapia utilizeaza extract din
muguri de smochin, mladite de merisor si muguri de tei argintiu, in cure de
2-3 luni.
Sa nu uitam de produsele
stupului - miere, polen, pastura, tinctura de propolis, laptisor de matca - care au
efecte benefice la nivelul tubului digestiv.
In paralel cu medicatia alopata si
fitoterapia, putem efectua 10-12 sedinte de reflexoterapia si masaj terapeutic,
sedinte de acupunctura, care restabilesc fluxul si echilibrul energetic.
Articol publicat pe acasa.ro
Trimiteți un comentariu
Adaugare comentariu