Sarbatorile au trecut !
Este momentul sa punem capat si meselor imbelsugate, hipercalorice, bogate in
proteine si grasimi animale, in zaharuri concentrate, stropite de multe ori cu alcool, bauturi
energizante, bauturi dulci carbogazoase din comert.
Organismul a fost supus
unui efort digestiv crescut, asa ca este momentul sa-I oferim si cateva zile de
“odihna”. Asta nu inseamna ca ne vom infometa !
Ar fi bine ca, pentru o
perioada de timp, sa limitam consumul de oua la 3-4 /saptamana; sa consumam
multe salate asortate, verdeturi in stare proaspata, legume si leguminoase;
carnea grasa sa fie inlocuita cu peste, fructe de mare; sa consumam branzeturi
mai slabe (branza de vaci, cas, urda), sana, chefir; fructe proaspete, in
special cele care imbunatatesc digestia (kiwi, papaya, ananas, lamaie).
Este recomandabil sa consumam ceai alb, verde, negru care ne
hidrateaza, imbunatatesc digestia, regleaza tranzitul, ajuta la scaderea
valorilor colesterolului si normalizarea glicemiei, ne energizeaza; se vor bea
2-3 cani/zi, in prima parte a zilei, cu adaos de 1 lingurita miere si suc
de lamaie.
De asemenea putem
folosi condimentele - ghimbir, busuioc, marar, sofran, menta, cimbru, chimen,
leustean, etc - in stare proaspata, sub forma de pulbere uscata, infuzie (simpla
sau combinata, 2-3 cani/zi, dupa masa), pentru imbunatatirea digestiei si
efectul carminativ; tot pentru absorbtia gazelor intestinale efecte benefice au si comprimatele de carbune medicinal, 3-4
/zi, la masa, ca si capsulele cu ghimbir.
Consumati plante care
ne stimuleaza secretia de bila, cu rol in emulsionarea grasimilor, in reglarea
valorilor colesterolului si trigliceridelor; totodata au actiune detoxifianta
hepatica si de protectie si regenerare a celulei hepatice: anghinare,
armurariu, papadie, cicoare, pelin, rozmarin, sunatoare - sub forma de infuzie
(2-3 cani/zi, inainte de masa), tinctura (1 lingurita de 2-3 ori/zi), pulbere
uscata sau comprimate (3/zi, inainte de masa).
Sucul nepasteurizat de Aloe (eventual in combinatie
cu menta, musetel, lemn-dulce; sau mesteacan, sparanghel si anghinare) are efecte deosebit de benefice
asupra tubului digestiv, normalizeaza tranzitul intestinal, combate
constipatia, scade aciditatea gastrica, echilibreaza flora saprofita; 25-50 ml
de 2 ori/zi.
Utile sunt si preparatele
ce contin enzime digestive, in cazul tulburarilor dispeptice si
indigestiilor.
Sa nu uitam ca in
aceasta perioada organismul a fost supus unui stres digestiv suplimentar, a
generat mai multi radicali liberi , deci este momentul sa consumam cantitati
sporite de antioxidanti, atat din surse naturale (legume, fructe, verdeturi,
cereale integrale) cat si din suplimente (combinatii naturale de SOD,
glutation, vitamina A, C, E, selenium, zinc, licopen, luteina, resveratrol,
extract de rodie, sofran, silimarina,
laptisor de matca, extract de macese, catina, coenzima Q10etc).
Trimiteți un comentariu
Adaugare comentariu