luni, 6 mai 2013

Dieta de dupa Paste



Sarbatorile au trecut ! Este momentul sa punem capat si meselor imbelsugate, hipercalorice, bogate in proteine si grasimi animale, in zaharuri concentrate,  stropite de multe ori cu alcool, bauturi energizante, bauturi dulci carbogazoase din comert.
Organismul a fost supus unui efort digestiv crescut, asa ca este momentul sa-I oferim si cateva zile de “odihna”. Asta nu inseamna ca ne vom infometa !

Ar fi bine ca, pentru o perioada de timp, sa limitam consumul de oua la 3-4 /saptamana; sa consumam multe salate asortate, verdeturi in stare proaspata, legume si leguminoase; carnea grasa sa fie inlocuita cu peste, fructe de mare; sa consumam branzeturi mai slabe (branza de vaci, cas, urda), sana, chefir; fructe proaspete, in special cele care imbunatatesc digestia (kiwi, papaya, ananas, lamaie).

Este recomandabil sa consumam ceai alb, verde, negru care ne hidrateaza, imbunatatesc digestia, regleaza tranzitul, ajuta la scaderea valorilor colesterolului si normalizarea glicemiei, ne energizeaza; se vor bea 2-3 cani/zi, in prima parte a zilei, cu adaos de 1 lingurita miere si suc de lamaie.

De asemenea putem folosi condimentele - ghimbir, busuioc, marar, sofran, menta, cimbru, chimen, leustean, etc - in stare proaspata, sub forma de pulbere uscata, infuzie (simpla sau combinata, 2-3 cani/zi, dupa masa), pentru imbunatatirea digestiei si efectul carminativ; tot pentru absorbtia gazelor intestinale efecte benefice au si comprimatele de carbune medicinal, 3-4 /zi, la masa, ca si capsulele cu ghimbir.

Consumati plante care ne stimuleaza secretia de bila, cu rol in emulsionarea grasimilor, in reglarea valorilor colesterolului si trigliceridelor; totodata au actiune detoxifianta hepatica si de protectie si regenerare a celulei hepatice: anghinare, armurariu, papadie, cicoare, pelin, rozmarin, sunatoare - sub forma de infuzie (2-3 cani/zi, inainte de masa), tinctura (1 lingurita de 2-3 ori/zi), pulbere uscata sau comprimate (3/zi, inainte de masa). 

Sucul nepasteurizat de Aloe (eventual in combinatie cu menta, musetel, lemn-dulce; sau mesteacan, sparanghel si anghinare) are efecte deosebit de benefice asupra tubului digestiv, normalizeaza tranzitul intestinal, combate constipatia, scade aciditatea gastrica, echilibreaza flora saprofita; 25-50 ml de 2 ori/zi.
Utile sunt si preparatele ce contin enzime digestive, in cazul tulburarilor dispeptice si indigestiilor.

Sa nu uitam ca in aceasta perioada organismul a fost supus unui stres digestiv suplimentar, a generat mai multi radicali liberi , deci este momentul sa consumam cantitati sporite de antioxidanti, atat din surse naturale (legume, fructe, verdeturi, cereale integrale) cat si din suplimente (combinatii naturale de SOD, glutation, vitamina A, C, E, selenium, zinc, licopen, luteina, resveratrol, extract de rodie, sofran, silimarina,  laptisor de matca, extract de macese, catina, coenzima Q10etc).

Foarte importanta este si miscarea - plimbari, alergari zilnice, gimnastica de 2-3 ori/saptamana, care ne tonifica, ne energizeaza si ne ajuta si la eliminarea celor cateva kg in plus acumulate in aceasta perioada.

Sursa foto: aici
Sursa foto slide: aici

Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER