vineri, 8 noiembrie 2013

Colesterolul - alimente si extracte naturale

Pentru a ne mentine colesterolul in limite normale este bine sa avem o alimentatie adecvata, saraca in grasimi hidrogenate, dar bogata in grasimi nesaturate, care sa contina acizi grasi omega 3 si omega 6 in proportie optima (1/3), din surse vegetale si animale.

O dieta adecvata duce la scaderea colesterolului rau- LDL - cu aproximativ 30 de procente in doar 3-4 saptamani !

Deci este bine sa consumam urmatoarele alimente:
  • peste gras: somon, ton, cod, ansoa, macrou, hering, scrumbie; pastrav, de 3-4 ori/saptamana
  • oua ecologice sau de tara 1 ou/zi, aliment complet care contine substante ce scad colesterolul sanguin; la fel si ouale de prepelita
  • fructe si seminte oleaginoase: nuci, migdale, arahide, caju, fistic, alune de padure, seminte de in , de susan, de canepa, de dovleac, de floarea-soarelui (neprajite si nesarate)
  • multe legume si verdeturi, cat mai putin prelucrate termic: varza alba/rosie/de Bruxelles, broccoli, spanac, telina, ridiche, salata verde, anghinare, urzici, ceapa
  • salate asortate, colorate, cu adaos de ulei presat rece masline/din samburi struguri/de in, susan, rapita, canepa, de soia; asezonati-le cu condimente aromate-ghimbir, turmeric, boia, sofran, menta, busuioc, rozmarin
  • fructe proaspete si uscate (prune uscate, smochine, stafide)
  • alimente ce contin fibre: orz, ovaz, secara, hrisca, quinoa, fasole, linte, mazare, napi, varza, telina, tarate, sfecla, gulie, mango; fulgi de ovaz
  • 2-3 catei de usturoi/zi.
  • scortisoara: 1/2 lingurita in ceai, iaurt
  • consumati 1,5-2 l de apa plata
  • consumati ceai (verde, rosu, negru, roiboos, pu-erh), 2-3 cani/zi-sunt deosebit de utile, ne hidrateaza, ne detoxifica, regleaza valorile colesterolului si glicemiei, fluidifica sangele, normalizeaza tensiunea arteriala
In paralel, putem folosi suplimente cu extracte naturale ce ajuta la mentinerea colesterolului in limite normale si prevenirea bolilor cardio-vasculare; acestea trebuie administrate doar la recomandarea unui medic apifitoterapeut.
  • capsule cu ulei de peste ce contin acizi grasi omega-3; doza variaza in functie de varsta, sex, stare generala de sanatate, in general 1-2 g/zi.
  • capsule ce contin omega 3, 6, 9 din surse vegetale (ulei din seminte de in, de canepa, de negrilica)
  • ulei esential de scortisoara, care ajuta la mentinerea in limite normale a valorilor colesterolului si glicemiei
  • ceai, tinctura sau capsule de anghinare, afin, frunze de mesteacan, catina, coacaz negru, maces, papadie, paducel, rostopasca, rozmarin, urzica
  • extracte de turmeric, ghimbir, gugul, ganoderma
  • suc de aloe, de noni
  • ulei bio presat la rece din samburi struguri - 5 picaturi de 2 ori/zi.
Este foarte importanta combaterea sedentarismulu: mers zilnic pe jos in ritm alert, inot, jogging, mersul pe bicicleta, exercitii fizice la sala de 3 ori/saptamana. Ne ajuta foarte mult la scaderea colesterolului rau si cresterea celui bun, inlatura efectele negative ale stresului asupra organismului, imbunatateste starea psihica.  

Dr. RUXANDRA CONSTANTINA
Medic specialist medicina familie, apifitoterapie, biorezonanta, iridologie
Cabinet consultanta  naturopata 0734 410 417

Sursa foto: aici
Sursa slide: aici

Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER