marți, 27 ianuarie 2015

Invinge durerile menstruale cu ajutorul plantelor

Un numar crescut de femei se confrunta, ocazional sau permanent,  cu dureri menstruale mai mult sau mai putin intense-este vorba de dismenoree. Pentru unele dintre acestea, afectiunea este atat de severa incat incat le afecteaza viata sociala si profesionala.



Dismenoreea are ca simptom principal durerea localizata in zona inferioara a abdomenului sau in regiunea lombara, ce apare in ziua menstruatiei sau cu cateva zile inainte de declansarea ciclului menstrual. Durerea poate fi adeseori insotita si de alte simptome - nervozitate, iritabilitate, migrene, astenie, racirea extremitatilor, eventuala greata si voma, diaree, palpitatii, dureri musculare si articulare, depresie, insomnie.
Din fericire, dismenoreea, ca si tulburarile de menstruatie, sindromul premenstrual, reprezinta o patologie ce raspunde foarte bine la terapiile cu plante, au efecte rapide, durabile, fara reactii adverse.
Singura conditie este ca tratamentul sa fie individualizat, recomandat si urmarit de un medic apifitoterapeut; unele dintre plantele utilizate contin fitoestrogeni, care au indicatii si contraindicatii stricte de administrare.

Dismenoreea este:
  1. Primara - determinata de contractiile uterine mai puternice si mai frecvente, controlate hormonal, posibil de la prima menstruatie; nu exista patologie de organ
  2. Secundara – cauzata de afectiuni ale uterului (endometrioza, fibrom uterin, stenoza colului uterin, anomalii congenitale) sau ale trompelor uterine, disfunctii ovariene, infectii pelvine; de tulburari endocrine; dispozitive contraceptive intrauterine.
Simptomatologia poate fi accentuata la persoanele cu un psihic mai labil, anxioase, depresive.

Este bine sa utilizam plante ce au efecte analgezice si antiinflamatorii la nivel genital, sunt reglatoare ale ciclului menstrual: cretisoara, coada-soricelului, traista-ciobanului, coada-racului, cretusca, mielarea, galbenele, musetel, salvie, lavanda, roinita, urzica-sub forma de ceai (infuzie, 2-3 cani/zi), tinctura (30 picaturi de 2-3 ori/zi, in 200 ml apa sau ceai), comprimate. Aceste plante pot fi administrate cu cateva zile inainte de ciclu si pe perioada dureroasa a ciclului, singure sau, si mai bine, in combinatii; in cazul in care durerile sunt foarte puternice, va recomand sa urmati tratamentul zilnic, timp de 1-2 luni.

Deosebit de eficienta este si gemoterapia - extract mladite zmeur, muguri calin, muguri castan, amenti de salcie,  2 ml de 2-3 ori/zi, in cure de 2-3 luni
Daca aveti crampe menstruale este recomandat cimbrul (perna cu cimbru, calda, pe bazin); baia, compresele sau perna calda cu musetel; cataplasmele calde cu frunze de varza aplicate pe partea inferioara a abdomenului.

Dr. RUXANDRA CONSTANTINA
Medic specialist medicina familie, apifitoterapie, biorezonanta, iridologie
Cabinet consultanta  naturopata 0734 410 417


 Sursa foto: aici

Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER