Ne incepem ziua cu o cafea aromata si
savuroasa, fara de care tonusul nostru fizic si psihic ar fi la pamant; cafeaua
aburinda ne confera energie, vigoare si buna –dispozitie.
Am
devenim robii ei, am devenit dependenti de ea si de aroma ei; si de compozitia
ei, bogata in cafeina (in concentratii variabile, 1 ceasca cafea de 250 ml
contine aproximativ intre 100-200 mg cafeina), vitamine din complexul B,
minerale (magneziu), polizaharide, acizi organici, lipide, substante aromate;
si foarte multi antioxidanti. Aceasta compozitie ii confera efecte energizante
la nivel fizic si psihic, combate starea de oboseala, imbunatateste puterea de
concentrare; in acelasi timp stimuleaza digestia, are efecte diuretice;
Consumul moderat (2-3
cesti/zi) are efecte benefice
asupra organismului, gratie proprietatilor ei energizante, antioxidante si de
prevenire a imbatranirii premature.
Atentie insa, daca se consuma cantitati mari
de cafea pe termen lung, pot aparea simptome neplacute (nervozitate, anxietate,
palpitatii, cefalee,ameteli, tulburari de somn) si se dezvolta o dependenta de
cofeina.
Tot mai utilizata in ultimul timp este cafeaua verde, a carei compozitie este similara cu cea a cafelei clasice;
in schimb, cafeaua verde este neprajita, deci are o cantitate mai mare de
antioxidanti; ajuta in lupta cu kg in plus.
Exista insa si alte bauturi naturale care ne
pot oferi energia si tonusul de care avem nevoie pe parcursul unei zile.
Este vorba in primul rand de ceaiurile asiatice, derivate din infuzarea frunzelor de Camelia sinensis (ceai
alb, verde, negru) care contin cofeina in concentratii diferite, in functie de
tipul de ceai, modalitatea si timpul de infuzare; o ceasca cu ceai verde
contine intre 10-40 mg, iar una cu ceai negru intre 45-60 mg; au efecte tonice
si energizante asupra sistemului nervos, inlatura oboseala fizica si psihica.
Atentie insa, daca se consuma cantitati mari de cafea pe termen lung, pot aparea simptome neplacute (nervozitate, anxietate, palpitatii, cefalee,ameteli, tulburari de somn) si se dezvolta o dependenta de cofeina.
Este vorba in primul rand de ceaiurile asiatice, derivate din infuzarea frunzelor de Camelia sinensis (ceai alb, verde, negru) care contin cofeina in concentratii diferite, in functie de tipul de ceai, modalitatea si timpul de infuzare; o ceasca cu ceai verde contine intre 10-40 mg, iar una cu ceai negru intre 45-60 mg; au efecte tonice si energizante asupra sistemului nervos, inlatura oboseala fizica si psihica.
In plus, previn imbatranirea prematura,
ne apara de bolile cardio-vasculare, bolile degenerative si chiar de bolile
canceroase; stimuleaza imunitatea.
Ceaiurile de calitate superioara sunt
preparate din mugurii si frunzele superioare ale plantei; cu cat frunzele de
ceai sunt mai proaspete, cu atat vor contine mai multa cafeina.
Ceaiurile infuzate in apa fierbinte pentru o
perioada mai lunga de timp vor contine o cantitate mai mare de cafeina, spre
deosebire de ceaiurile infuzate in apa rece pentru o perioada mai scurta de
timp.
Se pot bea 1-2 cani pana la 3-4/zi; dupa ce am lasat apa fiarta sa se raceasca cateva minute, se infuzeaza 1-2 lingurite ceai , maxim 5 minute.
Se poate servi asociat cu suc lamaie, miere, fructe, flori, condimente: scortisoara, nucsoara, ghimbir, vanilie, cuisoare, piper negru, anason, frunze de dafin, migdale, anason, capsuni/zmeura, struguri, albastrele, boboci de trandafir.
Nucile de cola contin si ele cafeina si
reprezinta un bun stimulent in caz de suprasolicitare fizica si psihica;
imbunatetesc starea psihica, au efecte afrodisiace.
Guarana este un
energizant natural deosebit de eficace datorita continutului crescut in
guaranina (similara cofeinei, dar care are efecte mult mai puternice si de
durata mai mare si nu da dependenta); are efecte stimulative si energizante
asupra sistemului nervos si glandelor suprarenale, creste rezistenta la efort,
inlatura starea de oboseala, creste vitalitatea fizica si psihica,
imbunatateste starea de spirit. Poate fi utilizata sub forma de ceai, bauturi
racoritoare, sirop, capsule.
Aceasi actiune o are si extractul de Mate (sau Yerba Mate), o planta cu origini in
America de Sus, ce creste nivelul energiei fizice si mentale; se foloseste sub
forma de ceai sau capsule (ce contin extract de mate).
Exista plante cu actiune energizanta (fara a
contine cofeina), care imbunatatesc randamentul organismului, refac tonusul
fizic si psihic, inlatura starea de oboseala, cresc performantele mentale;
ginkgo biloba, ginsengul siberian, extractul de orz verde, menta, rozmarinul.
Si sa nu uitam de sucurile naturale proaspat preparate de fructe de
padure, citrice, struguri, rodie, etc care sunt adevarate bombe de vitamine si
energie !
Dr. RUXANDRA CONSTANTINA
Medic specialist medicina familie, apifitoterapie, biorezonanta, iridologie
Cabinet consultanta naturopata 0734 410 417
Articol publicat pe http://traiestesanatoscusimona.ro/
Sursa foto: aici
Trimiteți un comentariu
Adaugare comentariu