joi, 19 ianuarie 2017

ACNEEA, INTRE MIT SI ADEVAR


Acneea nu trebuie in nici un caz neglijata. Dincolo de implicatiile negative la nivel estetic, poate genera anxietate, depresie, pierderea stimei fata de propria persoana, evitarea socializarii.


O problema prezenta parca dintotdeauna in viata tinerelor fete, dar care prezinta o incidenta tot mai mare, chiar si in randul persoanelor adolescente de sex masculin. 

Este de fapt o afectiune cutanata cauzata de o hipersecretie a glandelor sebacee, cu blocarea porilor care transporta sebumul spre suprafata pielii; uneori, bacteria Propionibacterium acnes (care in mod normal are un rol de protectie conta altor bacterii nocive) se inmulteste exagerat la nivelul porului blocat si determina aparitia de inflamatii si infectii epidermice.
Acneea poate avea mai multe forme: puncte negre, puncte albe, cosuri, chisturi.
Dincolo de cauze genetice, tulburari hormonale, excesul de sebum, exista o multitudine de factori favorizanti:
-alimentatie nesanatoasa: consum crescut de alimente fast-food, grasimi hidrogenate, zahar
-stressul
-spalatul excesiv
-machiajul excesiv
-variatii hormonale
Acneea afecteaza preponderent adolescentii, deoarece acestia prezinta o hiperactivitate a glandelor sebacee determinata de variatiile hormonale.
Putem preveni aparitia acneii ? In principal da, prin:
-alimentatie sanatoasa, bazata pe legume, verdeturi si fructe proaspete, peste, cereale integrale, seminte si fructe oleaginoase; este recomandat consumul de  zinc, care influenteaza pozitiv acneea - usturoi, naut, cacao bio raw, seminte crude ecologice de susan, de dovleac, de chia, de canepa, de floarea-soarelui; dintre fructe sunt recomandate avocado, rodie, caise, fructe de padure (mure, zmeura, coacaz-negru); fructe uscate organice-piersicile, prunele, coacazele, bananele, smochinele, curmalele.
-se evita consumul exagerat de carne grasa, lapte si derivate lactate grase, patiserie, dulciuri, alimente si bauturi aditivate din comert, prajeli, condimente, cofeina si bauturi alcoolice.
-hidratare corecta
-managementul corect al stressului
-tratamentul corect al dezechilibrelor hormonale
-nu se va folosi prosopul ci servetelele de unica folosinta
- se va evita folosirea cosmeticelor pe baza de ulei
- cosurile NU se storc acasa !!!!! nici la cabinetul cosmetic !!!! 
-tratamentul NU incepe cu o vizita la cabinetul de cosmetica, ci la MEDICUL specialist !
-se vor utiliza cosmetice special recomandate tenului acneic, optati pentru produsele naturale care nu agresioneaza tenul !

Cea mai buna conduita terapeutica implica vizita (OBLIGATORIE) la medic (dermatolog, apifitoterapeut), investigarea corecta a cauzei si tratament personalizat, sub supraveghere medicala.


Terapia optima consta dintr-o asociere de :
-dieta + tratament naturist (intern si extern) cu plante (ceaiuri, tincturi, preparate gemoterapice, uleiuri esentiale) cu actiune detoxifianta, depurativa, reglatoare hormonale, antibacteriene
-rezultate excelente se obtin prin combinatii gemoterapice individualizate: extract muguri coacaz negru, extract muguri platan, extract muguri nuc, extract muguri smochin, extract muguri porumbar; cure de 3-6 luni, doar la recomandarea unui medic naturopat.
-in paralel, puteti apela la ajutorul unei esteticiene cu experienta, care va aplica un tratament dermato-cosmetic adecvat tenului acneic, utilizand masti cu extract aloe, alge, argila, extract seminte de ricin, extract de iedera, acid salicilic, acid boric, acizi din citrice, oxid de zinc, cu efect detoxifiant, antiseptic, bacteriostatic (inhiba dezvoltarea bacteriei responsabile), calmant, purifiant
-produsele apicole bio au efecte foarte bune, se pot utiliza masti purificatoare si antiseptice cu miere, polen, laptisor matca, propolis; utilizati produse naturale profesioniste! 



Cazurile severe, care nu raspund la nici o alta terapie, trebuie tratate cu retinoizi, dar numai la recomandarea medicului dermatolog; sunt medicamente puternice, au actiune in majoritatea cazurilor; dar au si efecte adverse (cresterea colesterolului, a transaminazelor, accentuarea depresiei), care pot fi tinute sub control prin supraveghere atenta si terapii naturiste.

Cereti sfatul specialistilor, orice problema isi are rezolvare !

Dr. Ruxandra Constantina
Medic specialist medicina familie, apifitoterapie, gemoterapie
0734 410 417



     

Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER