Condimentele, autohtone sau provenind de pe alte
meleaguri, pot fi folosite pentru a da savoare si gust diferitelor mancaruri.
In acelasi timp ele au reale proprietati terapeutice, benefice in aceasta
perioada a anului, in care ne confruntam cu infectii respiratorii si digestive,
tulburari de digestie (mancam mai multa grasime si proteina animala, mai multe
dulciuri concentrate), circulatia periferica este deficitara (in special la
sexul feminin), ne simtim mai obositi fizic si mental; astfel, ele stimuleaza
secretiile digestive si imbunatatesc digestia, accelereaza metabolismul,
favorizeaza arderea grasimilor, au efecte antiseptice si antivirale, stimuleaza
imunitatea, normalizeaza nivelul
colesterolului sanguin si al glicemiei.
Cel mai bine este sa le folosim in
stare proaspata, adaugate la sfarsitul prepararii mancarurilor, sau sub forma
de pulbere uscata; pentru efecte terapeutice puternice le putem utiliza sub
forma de infuzie sau tinctura.
-scortisoara
este un antioxidant excelent; regleaza nivelul glicemiei, a trigliceridelor si
colesterolului LDL; reduce riscul aparitiei diabetului zaharat tip 2, bolilor
cardiovasculare, bolilor neurodegenerative; are proprietati antimicrobiene si
antiinflamatorii; favorizeaza digestia; efecte anticoagulante. Folosirea
uleiului esential de scortisoara in lampa de aromoterapie favorizeaza
diminuarea poftei de dulce, creste puterea de concentrare si memorare.
-ghimbirul imbunatateste digestia, normalizeaza
hiperaciditatea gastrica, combate senzatia de greata si voma (inclusiv cea
asociata cu raul de miscare sau din timpul sarcinii); absoarbe gazele si
toxinele intestinale; efecte antiseptice digestive; stimuleaza circulatia
periferica; are proprietati antioxidante si antiinflamatorii (reduce
inflamatiile articulare); fluidifica sangele; efecte antivirale si
antibacteriene (inclusiv pe Helicobacter pylori).
-curcuma (sofran indian) ; cel mai scump condiment, sursa
foarte bogata de antioxidanti, neutralizeaza radicalii liberi si previne
aparitia unor boli degenerative (Parkinson, Alzheimer) si a bolii canceroase;
imbunatateste digestia si are efecte inflamatorii la nivelul aparatului
digestiv, a sistemului osteo-articular, aparatului hepato-biliar. Imbunatateste
circulatia cerebrala si activitatea neuronala; are efecte antidepresive
marcante.
-oregano ; uleiul de oregano are proprietati
antibacteriene, antivirale, antifungice si antiparazitare puternice; sursa excelenta de acizi grasi omega-3 si
substante antioxidante; amelioreza digestia; proprietati antioxidante si
anticancerigene. Aplicat
local la nivel cutanat sau la nivelul mucoasei bucale, are efecte
antiseptice si antiinflamatorii
(inflamatii si infectii cutanate, stomatite, gingivite).
-hreanul are actiune de stimulare a digestiei; are si proprietati antibiotice si antiseptice; stimuleza imunitatea generala a organismului; provoaca vasodilatatie la nivel coronarian.
-ardeiul iute accelereaza metabolismul si ajuta la arderea grasimilor; scade colesterolul sanguin; imbunatateste digestia; stimuleza imunitatea; imbunatateste circulatia periferica. Unguentele cu capsaicina din ardeiul iute pot fi utilizate in cazul afectiunilor reumatismale.
-cuisoarele, gratie uleiului esential pe care il contin, au proprietati antiseptice, antibacteriene si antivirale; reprezinta un anestezic natural folosit in stomatologie pentru amelioarea durerilor de dinti;; mestecate, inlatura mirosul neplacut al gurii; usureaza digestia, diminua senzatia de greta si voma.
-chimenul ; stimuleaza secretiile digestive, imbunatateste digestia si combate simptomele neplacute asociate cu digestia dificila (colici, meteorism, balonari, greata); stimuleaza imunitatea; are si proprietati anticancerigene.
-cimbrul, stimuleza digestia, antiseptic intestinal si
respirator; fluidifica
secretiile bronsice; ajuta la normalizarea tensiunii arteriale crescute; normalizeaza
valorile colesterolului rau si a trigliceridele; stimuleaza activitatea
mentala.
Trimiteți un comentariu
Adaugare comentariu