Colesterolul poate fi si prieten si dusman, depinde de
noi cum il folosim. Desi grasimile sunt asociate cu obezitatea, boli
cardio-vasculare, imbatranire precoce, boli degenerative, trebuie sa facem
deosebire intre grasimile bune si cele rele.
Grasimile saturate sunt solide si au provenienta animala
(unt, untura,etc) si trebuie consumate in cantitati moderate de catre
persoanele sanatoase si reduse la minim in cazul celor cu diferite afectiuni
metabolice sau cardiovasculare.
Grasimile nesaturate (considerate bune) sunt de origine
vegetala sau animala, se afla predominant in stare lichida: uleiuri
vegetale-acestea trebuie sa fie presate la rece (de masline, porumb,
floarea-soarelui, de in, canepa, susan, din samburi de struguri); nuci,
arahide, migdale; pestele si uleiul de peste . Acizii grasi omega 3 continuti
in aceste alimente (si pe care organismul nu si-i poate sintetiza singur) au un
rol benefic in organism, deoarece asigura integritatea membranei celulare,
mentin o buna imunitate, previn aparitia bolilor cardiovasculare
si degenerative.
Colesterolul este o substanta grasa simpla, care se gaseste doar in
alimentele de origine animala.
El este indispensabil organismului, avand urmatoarele functii importante:
- intra in structura membranelor
celulare
- ajuta la sinteza si transportul
vitaminelor liposolubile-A, D, E, K
- participa la sinteza hormonilor
steroidici (cortisol) si sexuali (testosteron, estrogen, progesteron)
- favorizeaza sinapsele neuronale
- participa la formarea bilei, ce
ajuta la emulsionarea si digestia grasimilor
Colesteroul sanguin are doua surse:
- exogena - este sintetizat de ficat
pornind de la alimentele introduse in tubul digestiv (25%).
- endogena -este fabricat de catre ficat
(75%)
Deci este foarte important sa pastram integritatea si functionalitatea
ficatului si in acelasi timp sa avem o alimentatie saraca in grasimi saturate.
Cauzele hipercolesteromiei
- factori ereditari; boli ereditare care altereaza
sinteza endogena a colesterolului, la nivelul ficatului (rare)
- boli endocrine (hipotiroidismul, pancreatita
cronica, diabetul zaharat, litiaza biliara)
- unele medicamente (corticosteroizi, diuretice)
- alimentatie necorespunzatoare-consumul ridicat si constant
de alimente bogate in grasimi nesanatoase, alimente prajite, alimente si
bauturi aditivate din comert, produse de patiserie, dulciuri
- fumatul si consumul excesiv de alcool
- stresul
- sedentarismul
Alimente de evitat
- alimente tip fast-food
- carne grasa si organe, mezeluri
- produse de patiserie si
dulciuri din comert
- bauturi dulci din comert
- dressing-uri pentru
salate
- chipsuri, snacksuri
- lactate grase, branza topita,
crema de unt, smantana grasa
- oua provenind de la gaini
crescute in baterii
- alimente prajite,
alimente ce contin aditivi sintetici.
Sa nu uitam ca orice grasime sanatoasa (de
exemplu uleiul presat la rece de masline) se transforma intr-un produs nociv
pentru organism prin prajire!
Totodata trebuie excluse complet din alimentatie grasimile artificiale hidrogenate si
partial hidrogenate, deosebit de periculoase pentru organism: margarina,
produse de cofetarie si de patiserie din comert, snacks-uri, fast-food.
Sa nu uitam ca organismul dispune de modalitatea de a transforma excesul de
glucide (dulciuri) in grasimi, pe care le depoziteaza sub forma de rezerve
(trigliceride) in tesutul adipos; deci evitati consumul crescut de dulciuri, in
special cele concentrate din comert, ca si bauturile dulci, care contin, pe
langa zahar, grasimi hidrogenate si aditivi chimici; aceste produse nu numai ca
duc la cresterea peste limitele normale ale trigliceridelor si colesterolului,
dar stau si la baza aparitiei sindromului metabolic (obezitate, hipertensiune,
hiperglicemie, dislipidemie), boli cardiovasculare si cerebrovasculare, boli
neurodegenerative, cancer.
Tipuri de colesterol si valori normale
Colesterolul total este format din mai multe fractiuni: HDL, LDL si VLDL.
Colesterolul circula prin sange legat de lipoproteine de mica densitate -
este LDL sau colesterolul rau, care transporta
colesterolul din ficat catre tesuri; excesul de LDL se depune la nivelul
pereteului arterial si poate duce la formarea placii de aterom; in schimb, HDL-
lipoproteine de mare densitate sau colesterolul bun, transporta excesul de
colesterol din celule si vase inapoi la nivel hepatic pentru a fi eliminat;
acest tip de colesterol asigura deci protectia impotriva bolilor
cardiovasculare.
Valorile optime ale colesterolului total sunt de 200 mg%, cu o limita superioara normala pana la 240 mg%, in cazul unui om
sanatos; persoanele care asociaza boli cardiovasculare, diabet sau obezitate
trebuie sa-si tina colesterolul intre valori sub 200 mg%.
Valoarea optima pentru LDL colesterol se situeaza
intre 100-130 mg%, cu limite pana la 150 mg%; iar valoarea
minima pentru HDL colesterol trebuie sa fie de 40
mg%; cresterea lui este un semn bun, indica o protectie eficienta.
Deci este foarte important sa ne
determinam nu numai valoarea colesterolului total, dar si a fractiunilor sale.
VLDL - lipoproteinele cu densitate foarte joasa,
sunt transportorul major al trigliceridelor. Valoarea optima a trigliceridelor este sub 150
mg%, cu o limita superioara normala pana la 200 mg%.
In conditii fiziologice, raportul LDL/HDL are valoarea
de 2,9 la femei si 3,3 la barbati; daca valoarea acestui raport depaseste 3,5
la femei si 3,8 la barbati, apare riscul unei boli coronariene.
In general femeile, gratie estrogenilor
secretati, au un nivel ridicat de HDL, ceea ce le confera o protectie
superioara pentru afectiunile cardiovasculare; acest lucru este valabil pana la
instalarea menopauzei. In acest moment dispare protectia estrogenilor si
femeile sunt supuse aceluiasi risc ca si barbatii.
Exista o tendinta a tinerilor din ziua de azi de a nu mai consuma
deloc grasimi, nici macar din cele bune (uleiuri bio presate la rece, nuci
alune, caju,migdale, seminte dovleac, de in, de susan,etc); o atitudine total
gresita, care poate duce, in timp, la aparitia diferitelor tulburari-stare
astenie, oboseala cronica, depresie, tulburari de concentrare si memorare,
hiperactivitae, tulburari de ciclu, acnee, eczeme, dureri poliarticulare,
insomnie, etc.
Dr
Ruxandra Constantina
Medic specialist medicina familie
apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanta, iridologie, reflexoterapie
Medic specialist medicina familie
apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanta, iridologie, reflexoterapie
Cabinet consultanta naturopata 0734 410 417
Sursa foto: aici
Sursa slide: aici
Trimiteți un comentariu
Adaugare comentariu