Soare,
temperaturi crescute, transpiratie, organismul nostru are nevoie de o hidratare
suplimentara in anotimpul cald.
Cele mai bune lichide
pentru zilele caniculare sunt reprezentate de: apa, limonada, socata,
ceaiurile (asiatice, de rozmarin, din fructe) .
Putem consuma si sucuri
naturale, preparate in casa, din fructe proaspete, care ne racoresc (suc
lamaie, de portocale, de grapefruit, cu putina miere si apa plata sau
carbogazoasa) sau suc rodie, de struguri, de pepene, de fructe de padure.
Benefic este si sucul de catina, bogat in betacaroten, care ne ofera in plus o
protectie contra radiatiilor UV.
Sa nu uitam ca
alcoolul, cafeaua, bauturile dulci din comert, bauturile carbogazoase,
bauturile energizante ne satisfac doar e moment setea, in realitate, ele
accentueaza deshidratarea.
Ceaiul verde, ceaiul
alb, ceaiul negru, ne hidrateaza si, in acelasi timp,
gratie compozitiei lor, au efecte tonice si energizante asupra sistemului
nervos, inlatura oboseala fizica si psihica; sunt o sursa bogata de
antioxidanti, iar vara ne apara de radiatiile UV, foarte puternice pe timpul
verii.
Ceaiul
verde poate fi consumat in amestec si cu mandarine, portocale, lamaie sau cu
frunzulite de menta proaspata
Un ceai
foarte racoritor este cel obtinut din frunze de rozmarin, ceai verde, flori
rosii de hibiscus, macese, menta, sulfina.
Efecte tonice si
energizante au si ceaiurile
de guarana, de mate, de ginseng.
In
aceasta perioada sunt benefice ceaiurile
din plante aromatice - menta,
rozmarin, busuioc; sunt tonice ale sistemului nervos dar, in acelasi timp,
gratie uleiurilor volatile pe care le contin au actiune antiseptica si
dezinfectanta la nivel digestiv (sa nu uitam ca in perioadele estivale sunt
frecvente infectiile digestive de tip sindrom diareic, colita, enterocolita,
toxinfectie alimentar).
Ceaiul de ghimbir este tonic digestiv, dar are si proprietati antioxidante,
protejeaza ppielea de efectul negativ al radiatiilor UV.
Ceaiurile de fructe (fructe de padure, capsuni si fragi, afine, zmeura, coacaze, mure, catina, lamai, mandarine, portocale, caise sau fructe exotice) sunt tonice, vitaminizante, energizante si foarte placute la gust, motiv pentru care sunt o sursa de hidratare ideala pentru zilele caniculare. Pot fi consumate si de catre copii, de-a lungul intregii zile.
Este bine ca lichidele
pe care le consumam (apa, ceaiuri, sucuri) sa fie la temperatura
camerei.
Este falsa impresia ca
un lichid rece ne racoreste; cu cat lichidul pe care il bem este mai rece, cu
atat organismul nostru consuma mai multa energie pentru a restabili echilibrul
intre temperatura bauturii si cea a corpului nostru, deci va elibera mai multa
caldura; in plus, consumul
excesiv de bauturi reci poate determina vasoconstrictia,
deci senzatia va fi de incalzire, si nu de racorire.
Lichidele foarte reci
actioneaza negativ si asupra faringelui, laringelui si produc inflamatii la
acest nivel; favorizeaza aparitia constipatiei.
Deci unui organism
incalzit ii face bine consumul de lichide la temperatura camerei,
eventual putem adauga 1 cub de gheata.
Hidratati-va constant
de-a lungul zilei, nu trebuie sa apara senzatia sete, in acest caz organismul
este deja deshidratat.
Atentie
mare in cazul copiilor, sugarii şi copii mici au
un risc crescut de deshidratare, mai ales in zilele caniculare.
In cazul bebelusilor alimentati exclusiv la san, laptele
matern asigura toata apa de care au nevoie; dupa diversificare, este necesara o
hidratare adecvata varstei si nivelului de activitate desfasurata.
Trimiteți un comentariu
Adaugare comentariu