vineri, 23 februarie 2018

Alimentatia si tratamentul naturist



Este bine ca atunci cand urmati un tratament cu plante si produse apicole , la recomandarea unui medic naturopat, sa adoptati in paralel o alimentatie sanatoasa, naturala, pentru a spori efectele terapeutice ale tratamentului naturist.


Este recomandabil sa renuntam la consumul exagerat de cafea, alcool; sa excludem din alimentatie mancarea tip fast-food, produsele de patiserie si bauturile din comert; sa limitam consumul de grasime animala, dulciurile concentrate; sa mancam multe legume si fructe proaspete, salate asortate, verdeturi cat mai putin prelucrate termic,  uleiuri vegetale presate la rece (din masline, samburi struguri, canepa, in) fructe oleaginoase (alune padure, nuci, arahide, fistic), cereale integrale, peste; sa ne hidratam corespunzator (apa, ceaiuri, supe si ciorbe de legume).

Pe de alta parte, alimentele consumate pot potenta sau diminua efectul terapeutic al plantelor.
Astfel, o dieta bogata in fructe de padure (afine, macese, mure, coacaze, catina) care sunt bogate in vitamina C si bioflavonoide, stimuleaza sistemul imunitar si creste capacitatea de aparare a organismului in lupta cu diversi agenti patogeni (bacterii sau virusuri); la fel alimente ca usturoiul, prazul, ceapa au efecte antiseptice, antivirale si antibacteriane. Laptele poate diminua actiunea antibiotica a acestor alimente. 


In cazul unei afectiuni intestinale caracterizate prin diaree, meteorism, colici, de mare ajutor este adoptarea unei diete care sa cuprinda 
supe de legume, orez fiert, morcov, menta, afine, chimen, ghimbir.

Usturoiul, ghimbirul, ceaiul verde, ceaiul negru, strugurii, pestele gras, au efect de fluidizare a sangelui, deci vor potenta efectul anticoagulant si antiagregant plachetar al tratamentului cu extracte ce contin ginkgo biloba, ginseng, resveratrol, scoarta de salcie; in schimb legumele verzi  bogate in vitamina K (spanac, broccoli,  sparanghel) au efect procoagulant si antihemoragic si nu se consuma in cantitati mari in cazul in care urmam un tratament cu aceste anticoagulante naturale.



In cazul unui tratament pentru depresie si anxietate cu preparate ce contin extracte de lavanda, sunatoare, este bine sa evitam bauturile ce contin cofeina si derivati (cafea, preparate energizante, ceai negru), branzeturi (in special cea veche, cea cu mucegai), varza murata, bere, vin (in special cel rosu), avocado, deoarece pot determina cresteri (uneori periculoase ) ale valorilor TA; la fel in cazul unui tratament cu ginseng, care are efecte energizante, tonice, se limiteaza consumul de energizante si cafea, deoarece pot determina HTA si disconfort la nivel digestiv; putem insa consuma paine de secara,cereale integrale, nuci, alune, pulbere de busuioc, suc noni, ciocolata neagra (1-2 patratele), organisme marine.

Deci in timpul unui tratament antidepresiv, chiar daca este natural , trebuie eliminat consumul de alcool. Si in timpul unei terapii cu antioxidanti (in special betacaroten) nu se consuma alcool, deoarece acestia intensifica efectul stimulator gastric al alcoolului.

Evitati consumul exagerat de grasimi saturate (carne rosie, lapte gras, unt, smantana, mezeluri, grasimi hidrogenate) si de dulciuri rafinate) in cazul in care urmati un tratament antiinflamator (cu scoarta de salcie, gheara matei, gheara diavolului); consumati in schimb grasimi sanatoase (peste gras, uleiuri vegetale presate la rece, nuci si seminte), cereale integrale, zarzavaturi proaspete, ghimbir.
Persoanele alergice sau cele care urmeaza un tratament naturist antialergic ar trebui sa evite consumul de rosii (in special cele importate), o cauza frecventa de alergii si probleme digestive Aceste persoane ar trebui sa fie atente si la consumul de capsuni, zmeura.

In cazul unui tratament cu plante pentru scaderea colesterolului (anghinare, papadie, aloe, mesteacan, etc) este bine sa se consume peste gras (de 2-3 ori/saptamana).
Este bine ca femeile cu dezechilibre hormonale (tulburari de ciclu, menopauza, chisturi ovariene, mastoza fibrochistica) sa includa in alimentatia lor zilnica consumul de ulei din samburi struguri, un reglator hormonal excelent



sursa foto aici si aici

Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER