Colesterolul poate fi
si prieten si dusman, depinde de noi cum il folosim. Desi grasimile sunt
asociate cu obezitatea, boli cardio-vasculare, imbatranire precoce, boli
degenerative, trebuie sa facem deosebire intre grasimile bune si cele rele.
Grasimile saturate sunt solide si au provenienta
animala (unt, untura, lactate) si trebuie consumate in cantitati moderate de
catre persoanele sanatoase si reduse la minim in cazul celor cu diferite
afectiuni metabolice sau cardiovasculare.
Grasimile
nesaturate (considerate
bune) sunt de origine vegetala sau animala, se afla predominant in stare
lichida: uleiuri vegetale-acestea trebuie sa fie presate la rece (de masline,
porumb, floarea-soarelui, de in, canepa, susan, din samburi de struguri); nuci,
arahide, migdale; pestele si uleiul de peste . Acizii grasi omega 3 continuti
in aceste alimente (si pe care organismul nu si-i poate sintetiza singur) au un
rol benefic in organism, deoarece asigura integritatea membranei celulare,
mentin o buna imunitate, previn aparitia bolilor cardiovasculare si
degenerative.
Cele mai
periculoase sunt grasimile grasimile trans (iau nastere in timpul
hidrogenarii, care transforma uleiul vegetal
in grasime semisolida), sunt practic in foarte multe produse din comert:
margarina, fast food, snacksuri si chipsuri,
aluaturi congelate, alimente prajite. Exista dovezi certe ca aceste grasimi ,
consumate regulat, cresc inflamatia organismului, cresc nivelul colesterolului
LDL (colesterolul rau) si scad colesterolul HDL (colesterolul bun), deci favorizeaza
aparitia bolilor de inima, obezitate, diabet, cancer, reumatism, depresie.
Sa
nu uitam ca orice grasime sanatoasa (de exemplu uleiul presat la rece de
masline) se transforma intr-un produs nociv pentru organism prin prajire!
Colesterolul este o substanta grasa simpla, care se gaseste doar in alimentele de
origine animala.
El este indispensabil organismului,
avand urmatoarele functii
importante:
- intra in structura membranelor
celulare
- ajuta la sinteza si transportul
vitaminelor liposolubile-A, D, E, K
- participa la sinteza hormonilor
steroidici (cortisol) si sexuali (testosteron, estrogen, progesteron)
- favorizeaza sinapsele neuronale
- participa la formarea bilei, ce
ajuta la emulsionarea si digestia grasimilor
Colesterolul
sanguin are doua surse:
- exogena - este sintetizat de ficat pornind de la
alimentele introduse in tubul digestiv (25%).
- endogena -este fabricat de catre ficat (75%); deci este
foarte important sa pastram integritatea si functionalitatea ficatului.
Sa nu uitam ca organismul dispune de
modalitatea de a transforma excesul de glucide (dulciuri) in grasimi, pe care
le depoziteaza sub forma de rezerve (trigliceride) in tesutul adipos; deci evitati
consumul crescut de dulciuri, in special cele concentrate din comert, ca si
bauturile dulci, care contin, pe langa zahar, grasimi hidrogenate si aditivi
chimici; aceste produse nu numai ca duc la cresterea peste limitele normale ale
trigliceridelor si colesterolului, dar stau si la baza aparitiei sindromului
metabolic (obezitate, hipertensiune, hiperglicemie, dislipidemie), boli
cardiovasculare si cerebrovasculare, boli neurodegenerative, cancer.
Ce este de facut ?
-Studiile
arata ca adoptarea unei alimentatii sanatoase are un efecte rapid de
normalizarea a valorilor colesterolului sangui, chiar dupa 4 saptamani.
-Hidratare
corespunzatoare (minim 1,5-2 l/zi) care include, pe langa apa (cel putin 8 - 10
pahare cu apa pe zi), ceaiurile asiatice - ceaiul verde, alb, negru, pu-erh,
oolong, (2-3 cani/zi), care ne
hidrateaza, ne detoxifica, regleaza valorile colesterolului si glicemiei-Exercitiu fizic zilnic: 30 de minute de activitate fizica zilnica (incluzand mersul pe jos, urcatul si coboratul scarilor, jogging, inot, ciclism, badminton)
-Capsulele ce contin omega 3, 6, 9 (extract din ulei de peste, ulei de in, de canepa, de susan) ajuta la normalizarea valorilor colesterolemiei; la fel extractele cu ulei krill.
-Plantele tonic-amare (armurariu, papadie, anghinare, armurariu) stimuleaza metabolizarea grasimilor si asigura o buna functionare a aparatului hepato-biliar cu efecte pozitive asupra valorilor colesterolemiei.
-Alte suplimente naturale benefice
sunt cele de afin, mesteacan, catina,
coacaz negru, maces, paducel, rozmarin, urzica, turmeric, ghimbir, gugul,
ganoderma, samburi de grapefruit, drojdie din orez rosu, coenzima Q10, pectina
din mar, resveratrol ; suc de aloe, de noni.
-uleiul esential de scortisoara: pt reducerea glicemiei, reducerea
nivelului colesterolului sanguin si prevenirea afectiunilor cardiace
- Gemoterapia
este deosebit de benefica, in special la tineri; se administreaza extract
din mladite de maslin, mladite de
rozmarin, muguri de frasin, seva de mesteacan, in cure periodice de 2-3 luni.
Este foarte important ca aceasta schema terapeutica sa va fie
recomandata strict de un medic apifitoterapeut, pentru a avea efecte
terapeutice.
Tipuri de colesterol si valori normale
Colesterolul total este format din
mai multe fractiuni: HDL, LDL si VLDL.
Colesterolul
circula prin sange legat de lipoproteine de mica densitate - este LDL sau colesterolul rau,
care transporta colesterolul din ficat catre tesuri; excesul de LDL se depune
la nivelul pereteului arterial si poate duce la formarea placii de aterom; in
schimb, HDL- lipoproteine de mare densitate sau colesterolul bun, transporta
excesul de colesterol din celule si vase inapoi la nivel hepatic pentru a fi
eliminat; acest tip de colesterol asigura deci protectia impotriva bolilor
cardiovasculare.
Valorile optime ale colesterolului total sunt de 200 mg%, cu o limita superioara normala
pana la 240 mg%, in cazul unui om sanatos; persoanele care asociaza boli
cardiovasculare, diabet sau obezitate trebuie sa-si tina colesterolul intre
valori sub 200 mg%.
Valoarea optima pentru LDL colesterol se situeaza intre 100-130 mg%, cu limite pana la 150 mg%; iar
valoarea minima pentru HDL colesterol trebuie sa fie de 40 mg%; cresterea
lui este un semn bun, indica o protectie eficienta.
Deci
este foarte important sa ne determinam nu numai valoarea colesterolului
total, dar si a fractiunilor sale.
VLDL - lipoproteinele cu densitate foarte
joasa, sunt transportorul major al trigliceridelor. Valoarea optima a trigliceridelor este sub 150 mg%, cu o
limita superioara normala pana la 200 mg%.
In conditii fiziologice, raportul LDL/HDL are valoarea de 2,9 la femei si 3,3 la barbati; daca
valoarea acestui raport depaseste 3,5 la femei si 3,8 la barbati, apare riscul
unei boli coronariene.
In general
femeile, gratie estrogenilor secretati, au un nivel ridicat de HDL, ceea ce le
confera o protectie superioara pentru afectiunile cardiovasculare; acest lucru
este valabil pana la instalarea menopauzei. In acest moment dispare protectia
estrogenilor si femeile sunt supuse aceluiasi risc ca si barbatii.
Exista o
tendinta a tinerilor din ziua de azi de a nu mai consuma deloc grasimi,
nici macar din cele bune (uleiuri bio presate la rece, nuci alune,
caju,migdale, seminte dovleac, de in, de susan,etc); o atitudine total gresita,
care poate duce, in timp, la aparitia diferitelor tulburari-stare astenie,
oboseala cronica, depresie, tulburari de concentrare si memorare,
hiperactivitae, tulburari de ciclu, acnee, eczeme, dureri poliarticulare,
insomnie, etc.
Dr Ruxandra Constantina
Medic specialist medicina familie
apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanta, iridologie, reflexoterapie
Medic specialist medicina familie
apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanta, iridologie, reflexoterapie
Trimiteți un comentariu
Adaugare comentariu