sâmbătă, 28 aprilie 2018

Colesterolul, prietenul sanatatii noastre !


Colesterolul poate fi si prieten si dusman, depinde de noi cum il folosim. Desi grasimile sunt asociate cu obezitatea, boli cardio-vasculare, imbatranire precoce, boli degenerative, trebuie sa facem deosebire intre grasimile bune si cele rele.



Grasimile saturate sunt solide si au provenienta animala (unt, untura, lactate) si trebuie consumate in cantitati moderate de catre persoanele sanatoase si reduse la minim in cazul celor cu diferite afectiuni metabolice sau cardiovasculare. 
Grasimile nesaturate (considerate bune) sunt de origine vegetala sau animala, se afla predominant in stare lichida: uleiuri vegetale-acestea trebuie sa fie presate la rece (de masline, porumb, floarea-soarelui, de in, canepa, susan, din samburi de struguri); nuci, arahide, migdale; pestele si uleiul de peste . Acizii grasi omega 3 continuti in aceste alimente (si pe care organismul nu si-i poate sintetiza singur) au un rol benefic in organism, deoarece asigura integritatea membranei celulare, mentin o buna imunitate, previn aparitia bolilor cardiovasculare si degenerative.
Cele mai periculoase sunt grasimile grasimile trans  (iau nastere in timpul hidrogenarii, care transforma uleiul vegetal in grasime semisolida), sunt practic in foarte multe produse din comert: margarina, fast food, snacksuri si chipsuri, aluaturi congelate, alimente prajite. Exista dovezi certe ca aceste grasimi , consumate regulat, cresc inflamatia organismului, cresc nivelul colesterolului LDL (colesterolul rau) si scad colesterolul HDL (colesterolul bun),  deci favorizeaza aparitia bolilor de inima, obezitate, diabet, cancer, reumatism, depresie.

Sa nu uitam ca orice grasime sanatoasa (de exemplu uleiul presat la rece de masline) se transforma intr-un produs nociv pentru organism prin prajire!

Colesterolul este o substanta grasa simpla, care se gaseste doar in alimentele de origine animala.
El este indispensabil organismului, avand urmatoarele functii importante:
  • intra in structura membranelor celulare
  • ajuta la sinteza si transportul vitaminelor liposolubile-A, D, E, K
  • participa la sinteza hormonilor steroidici (cortisol) si sexuali (testosteron, estrogen, progesteron)
  • favorizeaza sinapsele neuronale
  • participa la formarea bilei, ce ajuta la emulsionarea si digestia grasimilor
 Colesterolul sanguin are doua surse:
  • exogena - este sintetizat de ficat pornind de la alimentele introduse in tubul digestiv (25%).
  • endogena -este fabricat de catre ficat (75%); deci este foarte important sa pastram integritatea si functionalitatea ficatului.
  
Sa nu uitam ca organismul dispune de modalitatea de a transforma excesul de glucide (dulciuri) in grasimi, pe care le depoziteaza sub forma de rezerve (trigliceride) in tesutul adipos; deci evitati consumul crescut de dulciuri, in special cele concentrate din comert, ca si bauturile dulci, care contin, pe langa zahar, grasimi hidrogenate si aditivi chimici; aceste produse nu numai ca duc la cresterea peste limitele normale ale trigliceridelor si colesterolului, dar stau si la baza aparitiei sindromului metabolic (obezitate, hipertensiune, hiperglicemie, dislipidemie), boli cardiovasculare si cerebrovasculare, boli neurodegenerative, cancer.


Ce este de facut ?
-Studiile arata ca adoptarea unei alimentatii sanatoase are un efecte rapid de normalizarea a valorilor colesterolului sangui, chiar dupa 4 saptamani.
-Hidratare corespunzatoare (minim 1,5-2 l/zi) care include, pe langa apa (cel putin 8 - 10 pahare cu apa pe zi), ceaiurile asiatice - ceaiul verde, alb, negru, pu-erh, oolong,   (2-3 cani/zi), care ne hidrateaza, ne detoxifica, regleaza valorile colesterolului si glicemiei

-Exercitiu fizic zilnic: 30 de minute de activitate fizica zilnica (incluzand mersul pe jos, urcatul si coboratul scarilor, jogging, inot, ciclism, badminton)
-Capsulele ce contin omega 3, 6, 9 (extract din ulei de peste, ulei de in, de canepa, de susan) ajuta la normalizarea valorilor colesterolemiei; la fel extractele cu ulei krill.
-Plantele tonic-amare (armurariu, papadie, anghinare, armurariu) stimuleaza metabolizarea grasimilor si asigura o buna functionare a aparatului hepato-biliar cu efecte pozitive asupra valorilor colesterolemiei.
-Alte suplimente naturale benefice sunt cele de  afin, mesteacan, catina, coacaz negru, maces, paducel, rozmarin, urzica, turmeric, ghimbir, gugul, ganoderma, samburi de grapefruit, drojdie din orez rosu, coenzima Q10, pectina din mar, resveratrol ; suc de aloe, de noni.
-uleiul esential de scortisoara: pt reducerea glicemiei, reducerea nivelului colesterolului sanguin si prevenirea afectiunilor cardiace
- Gemoterapia este deosebit de benefica, in special la tineri; se administreaza extract din  mladite de maslin, mladite de rozmarin, muguri de frasin, seva de mesteacan, in cure periodice de 2-3 luni.


Este foarte important ca aceasta schema terapeutica sa va fie recomandata strict de un medic apifitoterapeut, pentru a avea efecte terapeutice.

Tipuri de colesterol si valori normale

Colesterolul total este format din mai multe fractiuni: HDL, LDL si VLDL.
Colesterolul circula prin sange legat de lipoproteine de mica densitate - este LDL sau colesterolul rau, care transporta colesterolul din ficat catre tesuri; excesul de LDL se depune la nivelul pereteului arterial si poate duce la formarea placii de aterom; in schimb, HDL- lipoproteine de mare densitate sau colesterolul bun, transporta excesul de colesterol din celule si vase inapoi la nivel hepatic pentru a fi eliminat; acest tip de colesterol asigura deci protectia impotriva bolilor cardiovasculare.

Valorile optime ale colesterolului total sunt de 200 mg%, cu o limita superioara normala pana la 240 mg%, in cazul unui om sanatos; persoanele care asociaza boli cardiovasculare, diabet sau obezitate trebuie sa-si tina colesterolul intre valori sub 200 mg%.

Valoarea optima pentru LDL colesterol se situeaza intre 100-130 mg%, cu limite pana la 150 mg%; iar valoarea minima pentru HDL colesterol trebuie sa fie de 40 mg%; cresterea lui este un semn bun, indica o protectie eficienta.
Deci este  foarte important sa ne determinam nu numai valoarea colesterolului total, dar si a fractiunilor sale.

VLDL - lipoproteinele cu densitate foarte joasa, sunt  transportorul major al trigliceridelor. Valoarea optima a trigliceridelor este sub 150 mg%, cu o limita superioara normala pana la 200 mg%. 

In conditii fiziologice, raportul LDL/HDL are valoarea de 2,9 la femei si 3,3 la barbati; daca valoarea acestui raport depaseste 3,5 la femei si 3,8 la barbati, apare riscul unei boli coronariene.

In general femeile, gratie estrogenilor secretati, au un nivel ridicat de HDL, ceea ce le confera o protectie superioara pentru afectiunile cardiovasculare; acest lucru este valabil pana la instalarea menopauzei. In acest moment dispare protectia estrogenilor si femeile sunt supuse aceluiasi risc ca si barbatii.

Exista o tendinta a tinerilor din ziua de azi de a  nu mai consuma deloc grasimi, nici macar din cele bune (uleiuri bio presate la rece, nuci alune, caju,migdale, seminte dovleac, de in, de susan,etc); o atitudine total gresita, care poate duce, in timp, la aparitia diferitelor tulburari-stare astenie, oboseala cronica, depresie, tulburari de concentrare si memorare, hiperactivitae, tulburari de ciclu, acnee, eczeme, dureri poliarticulare, insomnie, etc.

Dr Ruxandra Constantina 
Medic specialist medicina familie
apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanta, iridologie, reflexoterapie



 sursa foto aici

Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER