sâmbătă, 14 aprilie 2018


Primavara este anotimpul in care ne bucuram de soare si de natura; sa nu uitam insa ca este sezonul aparitiei rinitei alergice sezoniere; este declansata in primul rand de alergia la polenul diferitilor arbori si arbusti, la care se adauga alergia la praful din casa si de pe strazi; plus alergia la mucegaiuri.


Tot in aceasta perioada pot aparea si alergiile alimentare la fructele de sezon (capsuni, zmeura). Cu toate ca acestea sunt un rezervor important de vitamine, minerale si substante antioxidante, fiind foarte valoroase pentru sanatatea organismului, au un potential alergen ridicat si, in cazul persoanelor sensibile, pot declansa alergii.

Cele mai afectate sunt persoanele sensibile (cu teren atopic), cu predispozitie pentru reactii alergice, care prezinta o serie de simptome respiratorii trenante, suparatoare, care le dau senzatia ca sunt mereu racite: stranuturi repetate, nas infundat sau nas care curge (rinoree apoasa), ochi rosii, inlacrimati, mancarime la nivel ocular, nazal si faringian, tuse uscata. iritativa. Toate aceste simptome pot fi insotite de o stare de anxietate, nervozitate, chiar de insomnii.

Prezenta acestor simptome trebuie sa determine pacientul sa se prezinte la medicul alergolog pentru un diagnostic si tratament antihistaminic corecte. Netratate corespunzator si la timp, alergiile respiratorii pot avea un impact negativ asupra vietii profesionale si sociale: la copii, exista riscul aparitiei unui astm bronsic.

Terapiile naturiste sunt de un real ajutor in lupta cu aceste alergii; este vorba despre plante cu actiune detoxifianta, depurativa, antialergica – mesteacan, brusture, trei-frati-patati, coada-soricelului, aloe, soc, lavanda, catina, pir. Au actiune utila atat in scop profilactic, pentru prevenirea declansarii crizelor alergice, cat si curativ, deoarece ajuta la diminuarea intensitatii si severitatii simptomelor.



Aceste plante se pot administra in diverse variante, sub forma de combinatii de ceaiuri (2-3 cani pe zi), tincturi (1 lingurita de 2-3 ori/zi) sau comprimate (2-4 comprimate pe zi, in functie de varsta).

Sa nu uitam de actiunea antialergica deosebita a sucului de orz verde, cate 50 ml de 2-3 ori/zi. De asemenea, chlorella are actiune detoxifianta si antialergica, fiind indicata in aceasta perioada, sub forma de capsule, in cure de 30 zile. 
Totodata, se poate consuma patrunjel, ce are proprietati diuretice, detoxifiante si antialergice importante, sub forma de salata sau suc de patrunjel (proaspat preparat), 10-15 zile; utile sunt si sucul de telina, de spanac, de urzica; urzica se poate consuma si sub forma de infuzie din frunze de urzica , 2-3 cani pe zi, sau tinctura, 1 lingurita de 3 ori/zi. 


Sunt benefice si extractele naturale de Amla, Cordyceps, Astragalus, Reishi, extract din scoarta de pin, curcumina, gheara-matei, helichrysum.

Din practica medicala, va pot spune ca unul dintre cele mai eficiente tratamente naturale, cu ajutorul caruia am obtinut rezultate deosebite, deoarece a favorizat in timp desensibilizarea persoanei, cu reducerea importanta a simptomatologiei si a intervalului de aparitie a crizelor alergice, este reprezentat de gemoterapie: se asociaza extract din muguri de coacaz negru, din muguri de mesteacan pufos, extract din mladite de maces sau din muguri de fag. In general, se fac cure periodice de 1-3 luni, numai la recomandarea unui medic apifitoterapeut, care va stabili combinatiile adecvate ca si posologia.



Local, pentru diminuarea manifestarilor rinitei alergice, se pot folosi solutii ce contin solutie hipotona de apa de mare, filtrata microbiologic, cu extracte din plante ce au efecte antialergice, antiseptice si antiinflamatoare (coacaz negru, boswellia serrata, menta, musetel).

Nu mai amana, programeaza-te acum la o consult pentru a preveni sau a trata in mod naturale alergiile respiratorii !

Dr. RUXANDRA CONSTANTINA
Medic specialist medicina familie, apifitoterapie, gemoterapie



Sursa foto aici si aici si aici



Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER