vineri, 6 aprilie 2018

Sarbatoarea de Paste si festinul culinar



Masa de Paste este o masa imbelsugata cu multe proteine animale (oua fierte tari, carne de miel, drob), grasimi (sosuri, maioneze, rantasuri), glucide (cozonac, tort); si, bineinteles, stropita cu alcool si bauturi dulci din comert.

Pentru ca sa ne bucuram pe deplin de aceasta sfanta sarbatoare, trebuie sa acordam putina atentie la ce mancam in aceste zile.

Persoanele care au tinut post, trebuie sa evite sa consume zilele ce urmeaza multe alimente care suprasolicita sistemul digestiv.
In cazul unei exagerari alimentare, persoanele sanatoase se pot alege cu o indigestie, dischinezie biliara, digestie dificila, balonari, dureri de cap, senzatie greata; pentru ei, totul se remediaza usor printr-o alimentatie de crutare, ceaiuri digestive (musetel, fenicul, ghimbir, sunatoare, galbenele, ceai verde), enzime digestive, carbune medicinal, antispastice.

O atentie deosebita trebuie sa acorde alimentatiei persoanele cu afectiuni biliare (litiaza biliara), hepatice (steatoza, hepatita, ciroza) sau cele cu hiperaciditate (gastrita, ulcer gastric sau duodenal), la care abuzul alimentar si de alcool poate declansa colici biliare, colecistita acuta, pancreatita, insuficienta hepatica ce reprezinta urgente medicale.
Persoanele cu afectiuni cardiace (hipertensiune, cardiopatie, hipercolesterolemie) trebuie sa nu faca exces de sare, grasime animala, pentru ca acestea pot precipita o criza hipertensiva sau un accident vascular. In nici un caz NU trebuie intrerupta medicatia alopata !

Deci, pentru a trece cu bine prin aceasta perioada este recomandabil sa respectati cateva „reguli” simple:
-sa nu mancati tot ce ati pregatit la o masa, preparatele pot fi consumate la mai multe mese sau in decursul mai multor zile
-asociati carnea cu salate asortate (salata verde, castravete, varza), muraturi
-nu amestecati bauturile alcoolice
-nu terminati masa cu dulciuri, acestea trebuie consumate la cateva ore dupa masa, la fel si fructele
-dupa masa, este bine sa faceti miscare, sa iesiti la o plimbare in parc

In plus, pregatiti-va o trusa verde ce va poate scapa de orice „incident” digestiv neplacut :
- pentru balonari putem folosi acele condimente aromatice, proaspete sau sub formă de pulbere sau ceai: busuioc, menta, chimen, fenicul, anason, ghimbir, turmeric
-ceaiuri digestive (de menta, musetel, ghimbir, fenicul, busuioc, rozmarin, anason, chimen, cimbru-le bem la sfarsitul mesei, ele imbunatatesc digestia, absorb gazele, combat indigestia).
-consumati plante ce imbunatatesc activitatea bilei si ajuta la digestia grasimilor, in plus protejeaza si detoxifica celulal hepatica: armurariu, anghinare, papadie, sunatoare (sub forma de ceai, tincturi, capsule, administrate cu 15-30 minute inainte de masa)
-pentru diminuarea hipersecretiei acide stomacale, consumati ceaiuri de ghimbir, galbenele, lemn-dulce, tei, flori salcam, la 30 minute dupa masa
-sa nu uitam de produsele ce imbunatatesc digestia, combat balonarea, absorb toxinele: extracte de papaya, de ananas, de ghimbir, carbunele medicinal
-ceaiurile asiatice (ceai alb, negru, verde) sunt benefice in aceasta perioada, deorece ne hidrateaza, au actiune tonica asupra sistemului digestiv, ajuta la mentinerea in limite normale a valorilor colesterolului si glicemiei, ne energizeaza !



Pofta buna si Sarbatori linistite !
sursa foto aici si aici




Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER