Primavara
este anotimpul in care se acutizeaza o serie de afectiuni digestive (gastrita,
ulcer gastric si duodenal, sindrom de colon iritabil); explicatia ar putea fi
un nou stress la care organismul trebuie sa faca fata, reprezentat prin
schimbarea alimentatiei (mai multe cruditati, verdeturi), accelerarea
metabolismului, marirea zilei cu mai putine ore de somn.
Simptome in caz de gastrita sau ulcer: dureri, arsuri la nivel
epigastric, senzatie de greata, reflux acid, balonari, sughit,
inapetenta.
In aceste
conditii, alimentatia
de primavara, care abunda in legume, verdeturi, fructe proaspete,
adevarate rezervoare natural de vitamine, minerale, antioxidanti, clorofila,
aminoacizi, enzime, este benefica sanatatii noastre fizice si psihice, dar trebuie
adaptata si personalizata pentru persoanele sensibile.
- Persoanele cu antecedente
de gastrita sau ulcer
gastroduodenal trebuie sa elimine
consumul de alcool, de cafea, ceai negru si verde, bauturi energizante,
bauturi carbogazoase, mancare tip fast-food; la fel adminstrarea de
medicamente antiinflamatorii, fumatul, stressul pot declansa crizele
dureroase.
·
Mesele trebuie sa fie regulate, in
cantitati mici, sa fie evitate alimentele prajite, afumaturile, rantasurile,
grasimile animale, dulciurile concentrate, condimentele iuti (cu exceptia
ghimbirului), supele si ciorbele de carne, legumele nefierte, alimentele si bauturile
prea reci sau prea fierbinti; verdeturile sa fie fierte scurt la aburi.
🔺Inca de la primele simptome, este absolut obligatorie prezentarea la medicul specialist pentru investigatii si tratament adecvat. In cazul medicinei naturiste, exista nenumatare plante cu reale efecte terapeutice, care ajuta la diminuarea simptomatologiei si scurtarea evolutiei bolii.🔻
-planta de aloe, sub forma de suc
nepasteurizat, are actiune imediata; diminua simtomatologia, reduce
aciditatea gastrica, inhiba dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori.
-uleiurile de cătină, de gălbenele şi de
sunătoare au acţiune antiinflamatorie şi cicatrizantă la nivel digestiv.
-sucul de orz verde si extractul de chlorella conţin clorofilă, ce
ajută la regenerarea mucoasei gastrice, cu efect calmant şi
antiinflamator.
-carbunele
medicinal ajuta la absorbtia gazelor si toxinelor
-enzimele
vegetale din papaya si ananas (papaina si bromelaina) imbunatatesc digestia
-efecte benefice
o au ceaiurile
sau capsulele ce contin plante
cu efecte antispastice, antiinflamatorii, antisecretorii, calmante: obligeana,
flori de salcam, galbenele, frunze de zmeur, patlagina, coada-calului, musetel,
lemn-dulce, tataneasa
-pentru
gastritele sau ulcerele aparute pe fond de stress,
suprasolicitare, rezultate excelente se obtin prin administrarea de preparate
pe baza de lavanda, melisa, sunatoare
-extractele gemoterapice din
muguri de smochin, arin negru si tei argintiu pot fi administrate in cure de
1-2 luni.
De asemenea,
sunt indicate şi sucurile din
legume, ce ajută la calmarea durerilor stomacale, la reducerea
acidităţii gastrice şi la cicatrizarea mucoasei gastrice. Astfel de sucuri sunt
cele obţinute din varză, din cartofi, morcovi, din sfeclă roşie şi din urzică.
Se fac cure de câte două-trei zile în care trebuie să consumi exclusiv aceste
sucuri; sau 50-100 ml/zi, timp de 15-20 zile.
Sindromul de colon iritabil se manifesta prin digestie dificila, meteorism abdominal, colici, diaree/constipatie sau alternanta lor.
Sindromul de colon iritabil se manifesta prin digestie dificila, meteorism abdominal, colici, diaree/constipatie sau alternanta lor.
Regimul alimentar trebuie strict individualizat,
bolnavul evitand acele alimente care ii fac rau; in schimb pot fi folosite in
mancare, dupa prepararea acestora, condimentele
ce conţin uleiuri eterice; mărarul, cimbrul, coriandrul, menta, salvia,
rozmarinul şi leuşteanul; aceste plante au proprietăţi tonice digestive,
antispastice, carminative (favorizează evacuarea gazelor intestinale), ajutând
la uşurarea digestiei, la atenuarea colicilor intestinale şi la combaterea
meteorismului.
-aceeasi actiune benefica o au si ghimbir, chimen, anason, fenicul, sunatoare, obligeana, sub forma de ceaiuri, tincturi, capsule.
-aceeasi actiune benefica o au si ghimbir, chimen, anason, fenicul, sunatoare, obligeana, sub forma de ceaiuri, tincturi, capsule.
-extractele de papaya si
ananas imbunatatesc digestia.
-in cazul
sindromului de colon iritabil trebuie utilizate in paralel plante cu actiune calmanta,
relaxanta: valeriana, sunatoare, lavanda, tei.
-sucul de aloe este si el indicat
-gemoterapia utilizeaza extract
din muguri de smochin, mladite de merisor , afin, boboci de magnolie, muguri
de tei argintiu, in cure de 2-3 luni.
Sa nu uitam
de produsele stupului -
miere, polen, pastura, tinctura de propolis, laptisor de matca - care au efecte
benefice la nivelul tubului digestiv.
In paralel
cu medicatia alopata si fitoterapia, putem efectua 10-12 sedinte de reflexoterapie, sedinte de acupunctura, care restabilesc fluxul si
echilibrul energetic.
Trimiteți un comentariu
Adaugare comentariu