Viitorul medicinei este legat de o medicina precisa, personalizata si participativa, in care rolul pacientului este tot mai mare si mai activ!
Avand informatia corecta, trebuie sa avem singuri grija de sanatatea noastra !
Sanatatea si boala sunt 2 notiuni care depind foarte mult de noi, de stilul nostru de viata.
Bineinteles ca avem si vom avea nevoie de doctori, dar este foarte important sa fim constienti ca cel mai bun medicament este PREVENTIA, iar acest lucru depinde de noi, pacienti si medici, trebuie doar sa fim corect informati.
Credeti ca trebuie sa fie o lupta continua intre cele 2 forme ale medicinii - alopata si naturopata ? Credeti ca una este alternativa sau complementara alteia?
NU, amandoua au la baza cunoasterea profunda a corpului omenesc (sub toate aspectele lui-fizic, psihic, emotional), amandoua sunt puse, in primul rand, in slujba pastrarii starii de sanatate, stimularii capacitatilor proprii de aparare ale organismului uman, dar si ameliorarii bolilor; amandoua trebuie sa trateze OMUL ca pe o entitate complexa.
Medicii care practica cele doua tipuri de medicina NU trebuie sa fie intr-o continua concurenta, pentru ca actul medical este pus in slujba omului! Sa nu uitam ca si medicii naturisti au pregatire medicala clasica, urmata de obtinerea unor competente.
NU mai urmati sfaturile postate pe Internet, bloguri, nu mai cumparati suplimente (fie ele si naturale) dupa reclama facuta de diferite "vip"-uri, ele nu reflecta calitatea produsului!
Omul, bolnav sau sanatos, trebuie informat CORECT de catre SPECIALISTI, in ultima instanta decizia ii apartine !
„Fie ca mancarea sa va fie medicament si medicamentul sa va fie mancare” – spunea, atat de adevarat, acum 2500 ani, Hippocrate…. se pare ca ne-am indepartat de mancarea naturala, platim pretul industralizarii si aditivarii mancarurilor.
Este foarte important sa invatam ce inseamna sa mancam sanatos, cum sa combinam corect alimentele pentru o digestie optima, importanta alimentatiei ecologice.
🔺Orice persoana este libera sa-si aleaga tipul de alimentatie-omnivora, vegetariana, raw-vegana. Importante sunt moderatia si diversificarea, evitarea obiceiurilor nocive ce pot transforma un aliment sanatos intr-unul nociv pentru organism (de ex prajirea), eliminarea din alimentatie a alimentelor de tip fast-food, a produselor de patiserie, a bauturilor din comert.
🔺Limitati consumul de zahar, de sare, de faina alba, de grasimi hidrogenate -provoaca inflamatie in corpul nostru, care sta la baza imbatranirii premature si a bolilor cronice !
🔺Renuntati la consumul de alcool in exces, la fumat !
🔺Invatati sa reduceti efectele stresului asupra organismului; stresul este unul dintre factorii cei mai importanti cu efecte negative asupra corpului nostru fizic, psihic, emotional; ne scade imunitatea, ne perturba sistemul endocrin si metabolismul, ne face mai nervosi, mai irascibili, ne altereaza calitatea somnului, ne diminua fertilitatea….si lista poate continua.
🔺Faceti-va timp pentru a va relaxa-unii fac sport, altii asculta muzica, sau prefera un film sau o piesa de teatru-important este sa va detensionati, sa va simtiti bine. Incercati si exercitii de respiratie profunda, meditatie, vizualizare, chiar va ajuta !
🔺Faceti-va timp si pentru o cura ce cuprinde cateva sedinte de reflexoterapie, reflexoterapie polarizata, masaj terapeutic, care va echilibreaza energiile organismului si va imbunatateste starea de bine !
🔺Faceti miscare zilnic. Si asta nu inseamna mersul zilnic la sala, ci gesturi cotidiene, aproximativ 30 min, de intensitate moderata: urcatul si coboratul scarilor, mersul pe jos, pe bicicleta, pe role -toate acestea nu numai ca ne mentin intr-o buna forma fizica si psihica, dar ajuta si la diminuarea nivelului de stres inflamator.
🔺Se spune ca sanatatea incepe si se sfarseste la nivel digestiv; 80% din imunitatea noastra se afla la nivel intestinal, reprezentata prin flora intestinala saprofita, microbiota sau microbiomul intestinal. Deci asigurati-va ca flora microbiana sanatoasa are conditii optime de dezvoltare, oferiti-i prebiotice, adica fibre - mancati multe legume si zarzavaturi proaspete, fructe, salate colorate si asortate, nu uitati de un pahar de lapte batut, sana ,iaurt, chefir ! Limitati consumul abuziv de antibiotice, antiinflamatorii, laxative, care distrug echilibrul florei microbiene si perturba imunitatea !
🔺Ganditi pozitiv. Desi traim intr-o societate stressata si stressanta trebuie sa ne mentinem un bun tonus fizic, psihic, emotional, sa radem si sa ne bucuram zilnic, sa vedem partile bune ale vietii noastre cotidiene; sa ne iubim pe noi si pe cei din jur.
i🔺Eliminati din gandurile si actiunile voastre sentimentele de frica, invidie, furie,neputinta, anxietate, rautate……ai grija de gandurile tale, ca ele vor deveni cuvintele tale, ai grija de cuvintele tale ca ele vor deveni faptele tale, ai grija de faptele tale ca ele vor deveni caracterul tau, ai grija de caracterul tau ca acesta va deveni destinul tau. Noi suntem cei care ne faurim prezentul si viitorul, de noi depinde starea de sanatate si tinerete !
🔺Varsta biologica este considerata in prezent principalul indicator al gradului de imbatranire a corpului, in detrimentul varstei cronologice, care este doar o cifra bazata pe data nasterii unei persoane. Din punct de vedere medical, cunoasterea varstei biologice ne furnizeaza informatii importante despre starea sanatatii unui individ. Uneori persoane de aceeasi varsta au aspect si stare de sanatate complet diferite, chiar incomparabile.
🔺Exista mai multi indicatori folositi in aprecierea varstei biologice, si anume:
- greutatea si compozitia corpului (masa musculara, densitatea osoasa, proportia de apa, masa grasa);
- analize de sange ce masoara parametri hormonali sau biochimici (uree, creatinina, colesterol, trigliceride, glicemie, TSH, melatonina, FSH, LH, prolactina, rata metabolismului bazal);
- teste functionale (teste de memorie, probe respiratorii).
- greutatea si compozitia corpului (masa musculara, densitatea osoasa, proportia de apa, masa grasa);
- analize de sange ce masoara parametri hormonali sau biochimici (uree, creatinina, colesterol, trigliceride, glicemie, TSH, melatonina, FSH, LH, prolactina, rata metabolismului bazal);
- teste functionale (teste de memorie, probe respiratorii).
Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicina familie, apifitoterapie, gemoterapie; 0734 410 417
Trimiteți un comentariu
Adaugare comentariu