duminică, 27 martie 2022

Durerea in gat, cum o amelioram ?

Durerea in gat (rosul in gat) este un simptom des intalnit in contextul actual al virozelor, inclusiv covid-19.

Cauze

  • Este cauzata de inflamatia/infectia faringelui, cel mai adesea in cadrul unei faringite sau amigdalite de cauza virala (cel mai frecvent), mai rar bacteriana (streptococ).
  • Durerea in gat poate insoti si bolile infecto-contagioase (rujeola, varicela).
  • Pot exista si cauze non infectioase, cum ar fi alergii respiratorii, boala de reflux, expunere repetata sau prelungita la substante iritative (fum tigara, poluanti, aer uscat).

Simptome asociate

  • Este insotita de senzatia de uscaciune la nivelul mucoasei bucale si faringiene, tuse iritativa, seaca; este agravata la inghitire sau in timpul vorbirii. 
  • La copii poate antrena scaderea poftei de mancare, senzatie de greata, agitatie, tulburari de somn.

ATENTIE !

❗Daca durerea persista, se agraveaza, apare febra, modificarea starii generale, in special in cazul copiilor, mergem neaparat la medicul pediatru sau ORL-ist, pentru a preveni aparitia complicatiilor !! Este util si un exudat faringian plus antibiograma !

 

Masuri generale 

repaus in casa cateva zile, mai ales in cazul copiilor mici

pastrarea unei temperaturi si a unei umiditati corecte in casa, nu supraincalziti camera

alimentatie de crutare, mai multe supe/ciorbe caldute, piureuri de legume

hidratare adecvata cu lichide caldute : supe, ceaiuri, limonade

repaus vocal

Terapii naturiste eficiente

Exista multe plante ce pot fi folosite, in primul rand cele care imbunatatesc imunitatea nespecifica a organismului, au efecte antiseptice si antiinflamatoare la nivelul faringelui, care ajuta la calmarea tusei uscate: echinaceea, extract muschi islandez, cimbru, cimbrisor, busuioc, ghimbir, curcumina, cimbru, patlagina, lemn-dulce, scai-vanat, musetel, tei, soc, muguri de plop, pin sau brad. Acestea se administreaza sub forma de ceaiuri (indulcite cu miere naturala), tincturi, siropuri pentru copii 

(Atentie ca aceste siropuri sa NU contina zahar sau indulcitori artificiali, aditivi chimici).

Ceaiurile de nalba mare, musetel, salvie, lemn-dulce pot fi folosite atat intern, caldute (2-3 cani pe zi), cu adaos de zeama de lamaie si miere naturala, cat si pentru gargara, de mai multe ori pe zi.

Se pot utliza si comprimatele pentru supt cu extract de muschi islandez, cu salvie, propolis, lemn-dulce, eucalipt, menta, cimbru-de-cultura, de mai multe ori pe zi (dar NU trebuie sa se exagereze, pentru ca pot irita mucoasa!)

Consumati vitamine din surse naturale: siropuri naturale din macese, catina, zmeura, capsune, muguri de brad, muguri de pin, citrice; kiwi, papaya, mango, grepfrut, portocale, pepene galben, ardei iute, ardei gras, patrunjel, cartofi dulci, varza de Bruxelles, conopida, broccoli.

Preparatele apicole sunt foarte bune: miere naturala adaugata in ceaiuri, sau amestec in parti egale din miere si zeama lamaie; si propolisul, sub forma de comprimate de supt, tinctura (pt adulti) si extract hidrogliceric pentru copii sau incorporat in siropuri pentru copii, are proprietati antiseptice, antiinflamatorii si antibiotice puternice.

Gemoterapia are efecte deosebit de benefice, deoarece stimuleaza în mod natural imunitatea, are actiune antiseptica, astringenta, antiinflamatoare, cicatrizanta: combinatie de extracte gemoterapice din muguri de coacaz negru, muguri de vita-de-vie, mladite de maces si afin.

 


Leacurile bunicii mai functioneaza ?

Leacurile populare au fost si raman ajutoare de nadejde, care chiar au efecte benefice:

comprese cu otet de mere diluat cu apa calduta;

gargara cu tinctura de propolis diluata in apa sau cu otet de mere diluat in apa;

inhalatii cu aburi calzi de ceai de musetel sau tei.

saculet cu sare grunjoasa calda aplicat pe piept

Antibiotice naturale

Tratamentul cu antibiotice nu trebuie prescris decat în cazul aparitiei suprainfectiei bacteriene si numai la recomandarea de catre medicul specialist. Pe toata durata antibioterapiei si inca 14 zile dupa este recomandat sa se administreze si un preparat cu pre/probiotice, pentru refacerea florei intestinale.

Preparatele naturale ce contin uleiuri esentiale(de lamaie, eucalipt, cimbru, menta, pin, brad) sunt adevarate antibiotice naturale deosebit de puternice. In special la copii, se pot utiliza siropuri ce contin un amestec de plante imunostimulatoare in combinatie cu propolis sau cu uleiuri esentiale cu actiune antibiotica si antiseptica. Preparatele ce contin argint coloidal ajuta la cresterea imunitatii, au actiune antibiotica si antivirala.



APELATI INTOTDEAUNA LA SFATUL UNUI MEDIC APIFITOTERAPEUT PENTRU UN TRATAMENT PERSONALIZAT, EFICACE SI SIGUR !

BIO MEDICAL CENTER

📞0734 410 417 📞

Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER