vineri, 29 aprilie 2022

Pasi pentru detox de primavara

Sarbatorile pascale au trecut, a trecut si vremea alimentelor traditionale, gustoase dar hipercalorice, bogate in proteine si grasimi animale, in zaharuri concentrate,  stropite de multe ori cu alcool, bauturi energizante, bauturi dulci carbogazoase din comert.

 


 

Pentru ca a venit in sfarsit si primavara, este momentul OPTIM sa facem o detoxifiere blanda la nivelului aparatului renal, digestic si hepato-biliar; in plus, putem scapa si de kg nedorite acumulate (bineinteles in jurul abdomenului), printr-o dieta adecvata, fara restritii inutile si greu de sustinut; plus ceaiuri care „topesc” grasimea si detoxifica.


 Detoxifierea presupune o alimentatie cat mai putin prelucrata termic, bazata pe verdeturile primaverii: spanac, papadie, leurda, urzici, loboda, untisor, stevie. De ce? Deoarece primavara este sezonul verdeturilor, adevarate alimente-medicament ce detoxifica, imbunatatesc digestia, accelereaza metabolismul, cresc imunitatea si stimuleaza tonusul fizic si psihic.

 


Verdeturile primaverii sunt de mare ajutor: urzicile(sub forma de salata, piure, ciorba, suc proaspat, ceai) au o puternica actiune diuretic-depurativa, ce contribuie la detoxifierea organismului. In acelasi timp, sunt bogate in vitamine (acid folic, vitaminele C, A, E si K) si minerale (calciu, fier si magneziu), aminoacizi esentiali, clorofila, cu actiune tonica generala; papadia (sub forma de salata din tije sau frunze tinere, suc, ceai) are actiune diuretic-depurativa, scade colesterolul si este un bun drenor hepato-biliar.

 


Folositi condimentele - ghimbir, busuioc, marar, sofran, menta, cimbru, chimen, leustean, etc - in stare proaspata, sub forma de pulbere uscata, infuzie (simpla sau combinata, 2-3 cani/zi, dupa masa), pentru imbunatatirea digestiei si efectul carminativ; tot pentru absorbtia gazelor intestinale efecte benefice au si comprimatele de carbune medicinal, 3-4 /zi, la masa, ca si capsulele cu ghimbir.

 


Ceaiurile asiatice (ceai verde, ceai negru, ceai pu-erh, ceai oolong) ne hidrateaza, dar ajuta si la detoxifierea organismului la nivel renal, digestiv, hepato-biliar, la reglarea tranzitului intestinal, normalizarea nivelului colesterolului si glicemiei, la arderea grasimii in exces (in special a grasimii abdominale).

Ceaiurile cu efect diuretic-depurativ duc la eliminarea excesului de apa si toxine, ajutand la curatarea sangelui: merisor, coada-calului, frunze de mesteacan, fructe de ienupar, troscot, frasin, matase de porumb, ciubotica-cucului, brusture, fenicul, nalba, soc, cozi de cirese, sulfina galbena, ghimpe, pir.

Ceaiurile cu efect laxativ regleaza digestia, combat constipatia, favorizeaza eliminarea gazelor intestinale: senna, musetel, anason, fenicul, ceai verde, cimbru, busuioc, nalba, volbura.

Ceaiul sau tinctura de soc are efecte diuretice si sudorifice, avand drept rezultat eliminarea apei in exces si a toxinelor din organism, dar si diminuarea aspectului pielii de „coaja de portocala”. Totodata, regleaza tranzitul intestinal (efect laxativ). Pe termen lung, inhiba apetitul alimentar si ajuta la scaderea in greutate.

Sa nu uitam de ceaiurile care actioneaza la nivelul aparatului hepato-biliar, cu stimularea secretiei si excretiei de bila, ce ajuta la emulsionarea grasimilor: papadiecicoareanghinaresunatoarerozmarinarmurariu.


 

 

Este foarte important sa folosim suplimente naturale care sa ne controleze apetitul si sa elimine nevoia imperioasa de dulce: sofran, portocale, lamaie, scortisoara, menta.

Diminuarea stresului este un obiectiv foarte important; stresul ne imbolnaveste, incet si sigur, dar ne poate si ingrasa; de aceea este indicata folosirea plantelor care ne echilibreaza psiho-emotional: lavanda, sunatoare, roinita, ceai verde.

 


 

 Sa nu uitam ca in aceasta perioada organismul a fost supus unui stres digestiv suplimentar, a generat mai multi radicali liberi , deci este momentul sa consumam cantitati sporite de antioxidanti, atat din surse naturale (legume, fructe, verdeturi, cereale integrale) cat si din suplimente (combinatii naturale de SOD, glutation, vitamina A, C, E, selenium, zinc, licopen, luteina, resveratrol, extract de rodie, sofran, silimarina,  laptisor de matca, extract de macese, catina, coenzima Q10).

Pentru accelerarea procesului de detoxifiere si de slabire, este bine sa asociati 10-12 sedinte de masaj terapeutic, drenaj limfatic, reflexoterapie si aromoterapie.


 

 

 

 

Pentru a benefiia de o cura de detoxifiere si slabire, naturala si eficienta , fara efecte nedorite, fa-ti o programare la Clinica terapii naturiste dr Ruxandra Constantina, medic specialist medicina naturista, unde vei primi  o schema individualizata de detox, recomandari  alimentatie plus cele mai bune terapii naturiste care sa te ajute in lupta cu bolile si cu kg in plus.



 


Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER